15 dolog, amit érdemes tudni mielőtt Airbnb-re tennéd az ingatlanod

15 dolog amit erdemes tudni mielott Airbnb-re tenned az ingatlanod

Ez a cikk pont neked készült, ha azon gondolkodsz, hogy Airbnb házigazdává válj. Ez a 15 dolog, amit érdemes tudnod, mielőtt megtennéd a nagy lépést.

Az Airbnb még mindig csábító lehetőség azok számára, akik tisztességes extra pénzt szeretnének kisajtolni saját ingatlanuk bérbeadásából.

És bár a bérlők a túlzott többletköltségekről, a lakástulajdonosok pedig az ingatlanuk tiszteletének hiányáról panaszkodnak, ez még mindig az egyik legjobban megtérülő ingatlan-hasznosítási forma.

Szóval, ha szívesen kipróbálnád a rövidtávú ingatlan bérbeadást, akkor – a Kanári-szigeteki befektetések specialistája -, az ingatlanmenedzser jóvoltából elkészítettük neked a tökéletes listát: 15 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt Airbnb-házigazda leszel címmel. Hajrá!

1. Matek

Az Airbnb sokkal több, mint „hogyan adjuk bérbe gyorsan” valamelyik ingatlanunkat, legyen szó egy szép otthonról vagy egy érdekes helyről. Sok olyan kiadás van, amelyre talán nem is gondolsz.

Először is, az Airbnb minden tranzakció után pénzt von le a házigazdától és a bérlőtől is. Ez jelenleg 3% a tulajdonosi oldalon és 14% a bérlő részéről. Naprakész infót az Airbnb díjakról IDE kattintva találsz. Tehát figyelembe kell venni ezt a százalékot, amelyet automatikusan levonnak.

Ha ez megvan, akkor számolnod kell a takarítási költségekkel, amelyre megbízhatsz egy külsős céget. Szerencsére sok ilyen van már a piacon, így válogathatsz is közülük. Szükséged lesz egy jó biztosításra is, ami az esetleges töréseket, netán felületi karcolásokat is fedezi.

Ha az ingatlanodon jelzáloghitel van és azt szeretnéd fedezni a bérleti díjjal, akkor készíts egy legrosszabb „forgatókönyvet”, amit minimum termelnie kell a lakásnak, hogy pozitív maradjon a képlet. Tehát kalkuláld ki, hogy mennyi az a legkevesebb éjszaka, amit ki kell tudnod adni. Szerencsére erre is van egy hozzávetőleges kalkulátor az Airbnb oldalán. Csak meg kell adnod a szálláshelyed típusát, helyét és hogy mennyi vendéget tudsz elszállásolni, majd máris kapsz egy bevételi becslést.

Ha a számításokat elvégezted, akkor kezdheted is a saját Airbnb fiókod létrehozását, amire mindenképpen szükséged lesz, ha használni szeretnéd ezt a rendszert.

2. Ellenőrizd az alapbeállításokat

Érthető, hogy az Airbnb fő prioritása a bérlő, mert nélküle nincs Airbnb, viszont amikor létrehozol egy profilt és szállásadónak jelentkezel, ügyelj arra, hogy az alapértelmezett beállítások inkább a Te bérbeadási szempontjaidnak feleljenek meg. Éppen azért, mert az Airbnb fő célpontja a bérlő, így sok alapbeállítás ennem megfelelően jelenik meg a weboldalon.

Nem kell elfogadni az alapértelmezett beállításokat! Inkább használd azt a lehetőséget, amely megjeleníti a bérlő profilját és más házigazdák értékelését, vagy azt a lehetőséget, amely azt jelenti, hogy a vendégeknek érvényes személyazonosító igazolványra van szükségük ahhoz, hogy bejelentkezzenek a szállásodra.

Így máris egy előszűrést fogsz tudni alkalmazni a leendő bérlőid között, melyek elősegíthetik, hogy minél kevesebb problémás ügyed és ezáltal még több pozitív visszajelzésed legyen.

3. Tisztaság

Mindannyian szálltunk már meg olyan helyeken, ahol megkérdőjelezhető volt a tisztaság… haj volt a zuhany lefolyójában, egy-két folt a lepedőn, vagy rúzsnyomok a borospoharakon… ez undorító, és ez az a fajta dolog, amit ha nem kerülsz el, akkor érkezni fognak a negatív értékelések, ami könnyedén zuhanó pályára állíthatja a vendégéjszakáidnak a számát.

Ahogy korábban írtuk lehetőséged van takarító cégek alkalmazására, de azért nem árt, ha nekik is a körmükre nézel, leginkább a megbízásod elején, amikor még összecsiszolódtok és nyilvánvalóvá válik a takarító cég számára is, hogy mik az elvárásaid. Eleinte ajánlatos fél órát szánni arra, hogy mindent leellenőrizz és megbizonyosodj arról, hogy megfelel a takarítás a „fehér kesztyű” tesztnek.

4. Készenlét napi 24 órában

Ha elkészültél az Airbnb adatlapoddal, akkor megnyugodhatsz némileg, hogy készen állsz a világ minden tájáról embereket fogadni, de ha Te magad kezeled az ingatlant, az azt jelenti, hogy a vendégek ottartózkodásának ideje alatt „szolgálatban vagy”.

A legtöbb bérlés csak egy hétvégére szól, így gyakran veszélybe kerülhet a saját vagy a családdal töltött szabadidőd.

Lehet, hogy épp a Balatonon vitorlázol vagy vacsorázol, netán éppen a családdal vagy villásreggelizni, és felhívnak, hogy foglalkozz valakivel, aki véletlenül kizárta magát a lakásból vagy lekapcsolta az áramellátást és nem találja a biztosítékdobozt. … ezek a dolgok megtörténnek. Ezekkel a lehetőségekkel mindenképpen kalkulálj, ha Airbnb-zésre adod a fejed.

Mindezek perszer elkerülhetőek, ha megbízol egy erre is szakosodott céget. Ők általában 20%-ot kérnek el a bevételből, így Neked kell mérlegelned, hogy a nyugalmad megér-e ennyit. Ha ezekre a cégekre bízod a szálláshelyed éjszakáinak az értékesítését is, akkor win-win helyzetet tudsz teremteni, mivel ők is motiváltak lesznek, hogy minél több forgalmad generálódjon.

5. Helyi jogszabályok ismerete

Világszerte sok helyen nagyon szigorú szabályok és előírások vonatkoznak az Airbnb-re. Ahogy a passiveairbnb.com-on említik, „Az Airbnb szállás üzemeltetést időnként potenciális fenyegetésnek tekintik a helyi lakosok saját magukra nézve. A rövid távú bérletek befolyásolhatják a bérbeadó és más bérlők közötti kapcsolatokat.” És ez csak néhány észrevétel… van még bőven.

Például Thaiföldön az Airbnb teljesen illegális… azonban az emberek kockáztatnak és listáznak ingatlanokat.

Az utóbbi időben a Magyar állam is szankciók alá vetette a lakáspiac ezen szegmensét, amelyről itt olvashatsz bővebben.

Japánban nagyon szigorú törvények vonatkoznak az Airbnb-re, a házigazdáknak regisztrálniuk kell ingatlanaikat a kormánynál, a bérleti időszak pedig évente maximum 120 nap lehet.

Mindenképpen győződj meg arról, hogy törvényesen kiadhatod-e az adott területen az ingatlanod és ezzel nem sértesz meg semmilyen jogszabályt.

Ebből következik a 6-os pont is, lássuk.

6. Bosszús szomszédok kezelése

Tehát elvégezted a házi feladatod és megállapítottad, hogy törvényes az Airbnb-oldalán való megjelenésed.

Szomszédaiban azonban felmerülhet a kétség, hogy a nap minden órájában idegeneket kell megtűrniük a környezetükben, akik a fal vastagságát is áthatolóan mindenféle hangot adnak ki az éjszaka közepén. Te sem örülnél feltétlenül egy ilyen felállásnak, így az empátia gyakorlása ebben a helyzetben mindenképpen ajánlott.

Célszerű házirendet is egyértelműen a vendégeid tudomására hozni, akár egy mini brosúra elhelyezésével a lakásban. A bulizást pedig egyértelműen tiltani célszerű.

7. Idegenek az ingatlanodban

Egyes helyeken, például New York-ban, illegális lakást turistáknak bérbe adni Airbnb segítségével. A New York-i rövid távú bérbeadásra vonatkozó törvények megtiltják, hogy bárki kiadja a teljes lakását, ami furcsa, tekintve, hogy New York az Airbnb legnagyobb amerikai piaca.

Ha New York-ban szeretne valaki lakást bérelni az Airbnb-n, akkor Neked, mint tulajdonosnak, jelen kell lenni, azaz ott kell neked is éjszakáznod, és egyszerre legfeljebb kettő bérlő lehet az ingatlanban rajtad kívül.

Tehát mondhatjuk, hogy egy fedél alatt kell aludnod a bérlőiddel és ezzel a gondolattal meg kell barátkoznod. Ez Magyarországon egyelőre nem jellemző, de ki tudja mit hoz a jövő, így nem árt ha az ilyen jellegű szabályozásokkal kapcsolatosan is naprakész vagy.

8. A bérlők és a szabályok

Korábban már említettük, hogy célszerű a házirendet írásba foglalni és azt egyértelműen a bérlők tudomására hozni. Sok házigazda rémtörténeteket mesél el szörnyű helyzetekről, amelyekbe belekerült, és az egyik leggyakoribb probléma, amivel szembesülnek, az, hogy az emberek hazudnak a vendégeik számáról.

Az Airbnb bérlése sokkal olcsóbb, mintha egy partihoz ingatlan bérelnének, így gyakran előfordul, hogy ilyen céllal szándékoznak megszállni Nálad. Víz, villany korlátlanul használható és bónuszként, még takarítani sem kell, mert az is benne van az árban.

Nagyobb házakban például 8-10 ember szállásolására van lehetőség, míg a következő pillanatban már 20 ember zuhan a kanapénkra, buliznak, és óriási problémákat okoznak a gyanútlan házigazdának.

9. Arrogáns és rakoncátlan vendégek

A szabályokat megszegő vendégekkel való küzdelem is egy lehetséges forgatókönyv része. Sok házigazda verbális és fizikai bántalmazás áldozatává vált a vendégek által.

Az interneten számos elrettentő példát olvasni. Az egyik ilyen, hogy Amerikában, Ohióban egy férfi 40 dollárért lakást bérelt, ahol újévi partit tartott és 5 dollárért bárki csatlakozhatott.

A szegény háztulajdonosnak be kellett zárnia magát az egyik hálószobába és ki kellett hívnia a rendőrséget.

10. Legyen profi a Wi-fi

A mai világban az egyik legfontosabb szempont a tökéletes Wi-fi élmény, hiszen ma már minden az interneten történik.

Egy száguldó Wi-fi elérés könnyen az egekbe emelheti a pontozásodat is, ami az egyik legfontosabb szempont ha minél több foglalt éjszakát szeretnél szerezni a szállásodra. Továbbá, ha valamilyen más dolog nem volt szimpatikus a lakásodban a vendégnek, akkor egy jó internet elérés könnyedén ellensúlyozhatja az esetleges csalódottságot.

11. Teljes körű biztosítás és megfelelő fedezet

Balesetek történnek, még a legcsodálatosabb bérlők által is – ezért ügyelj a részletekre, amikor biztosításról van szó.

Ez egy olyan „játék” amelyben a legjobb verzióban reménykedünk, de felkészülünk a legrosszabbra is. A vendég az ingatlanodban súlyos sérülés vagy akár halál áldozata is lehet valami miatt. Ha ilyen esetekben megállapítható, hogy akár részben is a Te felelősséged volt az eset, úgy nem árt, ha van egy nagyszerű biztosításod, ami ilyen esetekre is kiterjed.

Célszerű biztonsági előírást is készítened, ami szintén a védelmedet szolgálhatja egy-egy nem túl egyértelmű szituációban bekövetkezett baleset esetén.

12. Airbnb szabályzat

Itt csak annyit mondunk, hogy olvasd el az apró betűs részt is és légy tisztában az Airbnb szabályzatával.

Tekintsd át a súgóban található információkat, olvasd el a feltételeket és szabályzatokat. Ellenőrizd még egyszer, hogy megfelelsz-e minden előírásnak, különösen a házigazdákkal szemben támasztott követelményeknek.

Ha valami nem világos, kérj jogi tanácsot és csak akkor vágj bele a hirdetésbe, ha már biztos vagy benne, hogy minden szabály világos.

13. Használj proaktív árképzést

Szerezz be egy éves naptárat és nézd meg, milyen események várhatók. Tegyük fel, hogy októberben egy Ironman hétvége van, ezért állítsd be az árat egy kicsit magasabbra, hogy megfeleljen a beáramló extra embereknek, és egy kicsit több bevételre tegyél szert.

Legyél azonban óvatos, mert ha túl magas árat határozol meg, akkor elképzelhető, hogy egyáltalán nem lesz foglalásod!

14. Őszinte leírás

Mindannyian az adatlapon található leírás és képek alapján foglalunk szállást, és mindannyiunkat megtévesztettek már néhány kiváló fényképezési trükkel. Jogos elvárás a vendégek részéről, hogy azt kapják, amit láttak a hirdetésben. Készíts valósághű képeket és csak olyat írj le, ami a valóságnak megfelel. Ha extra törölközőt és napi takarítás biztosítasz, akkor az legyen olyan színvonalú, amely után a vendég fülig érő szájjal távozik.

Ne téveszd meg vendégeidet! Légy őszinte a szállás leírásakor, hogy ne legyen a szálláshelyed az 1 csillagos értékelések úttörője.

15. Terv a gyengébb időszakokra

Ha ez az ingatlan az egyetlen bevételi forrásod, akkor készülnöd kell a csendesebb időkre. Amikor főszezon van és áramlik a pénz, akkor készülj arra, hogy nem biztos, hogy ez mindig így lesz a jövőben is. Gondolj a szűkösebb hónapokra is, ezáltal nyugodtabbak lehetnek a csendesebb időszakok.

Természetesen a főszezon tervezése ugyanolyan fontos. Győződj meg róla, hogy felkészültél és van elegendő kapacitásod egy esetleges teltházra is. Megbízható takarító legyen mindig készenlétben, aki gyorsan és pontosan reagál a vendégekre.

A nyugodtabb időszakokat pedig használd ki arra, hogy kipihend magad és tölts minél több időt feltöltődéssel és a szeretteiddel.

Ha érdekel az a 10 módszer, amikor a pénz dolgozik Neked, akkor kattints ide!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, hogy Ők is gyarapíthassák készségeiket!

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .