Ezeket érdemes tudnod, ha hajós nyaralást tervezel

Milyen hajós jogsi kell

Sok tehetős ember életében már-már presztízs értékű, hogy hajón töltsön el évente legalább pár hetet, ahol kellően elszigetelten évezheti családja vagy szűkkörű baráti körének társaságát. Ha van egy olyan kikötőd, amiben áll egy saját vitorlás vagy jacht, akkor ez a kérdés már meg is oldódott. Ha viszont nem rendelkezel saját vízi járművel és szeretnél könnyedén jachtot bérelni, akkor érdemes ezt a cikket elolvasnod, hogy kellőképpen élvezni tudd az vízen töltött szabadidőt. Hajóbérlés előtt érdemes tudni az alábbi néhány hasznos információt.

Vezetői engedélyek

Feltételezzük, hogy nem vagy már jelenleg is egy óceánjáró kapitánya, így kezdjük az alapoknál. A hajók vezetésének feltételei mind a területi felhasználástól ,mind pedig a szállítható személyek számától, illetve az alkalmazási céltól is függ. Kicsit olyan ez is, mint az autóra kiállított jogosítvány. Az autós példánál maradva, ott sem mindegy, hogy hány főt szeretnél szállítani, mekkora a gépkocsi tömege és hogy üzletszerűen kívánod-e végezni vagy sem. Hasonló a helyzet a hajóvezetői engedélyek esetében is.

Az alap kategóriába tartozó hajós jogsik a következőek „B kategória”, „ICC, belvízi és tengeri”, „C kategória” és „Yacht Master A”.

Ahogy említettük, a kategóriák közötti különbség a felhasználási terület, hajóméret és szállítható személyek száma különbözteti meg leginkább, de az alábbi táblázat segítségével könnyebben eligazodhatsz közöttük.

BRT = bruttó regiszter tonna

Amennyiben nem tervezel hajós jogosítványt szerezni, úgy a legtöbb hajóbérléssel foglalkozó cégnél van lehetőséged saját kapitányt is felbérelni, amely talán a legkényelmesebb és legbiztonságosabb formája, hogy önfeledten tudd élvezni a vízen töltött időt.

A megfelelő hajó megtalálásában segítségedre lehet a Boataround.com platform, amely egy a mindenki által ismert booking.com ingatlan közvetítő platformhoz hasonló online felület csak éppen vitorlások, jachtok és katamaránok bérlésében nyújt nekünk segítséget.

A Boataround platformról néhány szóban

A weboldal 25 nyelven elérhető, amelyek között nagy örömünkre a Magyar is megtalálható. Számos szolgáltató „elfelejti” a magyarokat a nemzetközi terjeszkedés során, ami jelen esetben szerencsére másképpen történt. A nyelvválasztás mellet kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen devizában jelenjenek meg az árak, amely hasznos lehet, ha jobb áron tudunk pénzt váltani, mint, ahogy az online szolgáltató kalkulál.

Az oldal felső részében néhány információ – lokáció, dátum, hajótípus – megadását követően már böngészhetünk is az ajánlatok között. Jelen cikk írásának pillanatában például Horvátországban 14.000 Ft / naptól, Görögországban pedig 11.600 Ft / naptól már lehet hajót bérelni. Az előzőek csak példák, mivel a világ számos pontjáról kaphatunk ajánlatot, amelyek közül az egzotikus helyszínek sem maradnak ki, úgymint Seychelles szigetek, vagy például a Bahamák.

A találatokat tovább szűrhetjük szállítható személyek száma, hajóhossz, hajó évjárat és számos egyéb szempont szerint. Ami külön értékelendő, hogy hajós vezetői engedély függvényében már ezen a ponton jelölhetjük, hogy kapitánnyal vagy kapitány nélkül szeretnék átvenni a járművet.

Hajók felszereltsége

Ahány típusú hajó, annyi féle felszereltséggel találkozhatunk, így ha tudjuk az igényeinket, akkor érdemes a keresést ennek megfelelően beállítani, pláne ha több ezer hajó közül válogathatunk.

Számos esetben kínálnak a hajókhoz ingyenes csónakmotort és nem ritka a wi-fi sem, ami a mai világban lassan már elengedhetetlenül az életünk részévé vált.

Mérlegelés kérdése, de a teljesség igénye nélkül az alábbi felszerelésekre szükségünk lehet egy hajós túra során a megtenni kívánt táv és eltöltött éjszakák függvényében:

ingyenes csónakmotor jár egyes hajókhoz, katamaránokhoz
 • Generátor
 • Naptető
 • Orrsugár hajtómű
 • Külső GPS plotter
 • Gumicsónak
 • Inverter
 • Robotpilóta
 • Légkondicionáló
 • Tűzhely
 • Fagyasztó
 • Zuhanyzó
 • Mosogató
 • A szórakozni vágyóknak: bel és kültéri hangszórók, síkképernyős tv, fürdőplatform

Reméljük, hogy segítségedre tudtunk lenni néhány alap információval a hajós nyaralások kapcsán.

Így horgonyoz Abramovics szuper jachtja a Kanári-szigeteknél.

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, hogy Ők is gyarapíthassák készségeiket!

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .