Hogyan védekezzünk az infláció ellen? – 5 mód, amit a gazdagok alkalmaznak

Hogyan védekezzünk az infláció ellen? – 5 mód, amit amit a gazdagok alkalmaznak

Az egyre növekvő inflációs adatok láttán jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy miként lehetne védekezni az infláció ellen. Az alábbi 5 mód lehetőséget kínál arra, hogy a pénzünk értékét megőrizzük. Jó esetben pedig akár infláció feletti jelentős hozamot is generáljunk vagyonunkra.

Tavaly, amikor a jegybank folyamatos kamatcsökkentést hajtott végre, akkor már mindenki tudta, hogy inflációs időszak fogja kezdetét venni. Persze az állam folyamatosan nyugtat minket, hogy ne aggódjunk, mert a fogyasztói árakat ez nem érinti jelentősem, de mégsem ezt látjuk. Az árak tavaly óta érezhetően emelkedtek, amit mindenki a saját bőrén is megtapasztalhat. Ez a hétköznapi felhasználási cikkeken túl igaz az ingatlan és egyéb értékmegőrző eszközökre is.

2008 óta mostanság ismét rekord szintű inflációval találkozhatunk, mivel a járvány lecsengésével az emberek újra munkába járnak az otthoni munkavégzést követően és egyre többet költenek. Sőt, többet költünk, mint valaha.

Amíg a legtöbb ember pénzt veszít az infláció miatt, addig akadnak olyanok is, akik pénzt csinálnak ezzel egyidejűleg. Biztosan hallottad már Te is azt a mondást, hogy „ami valakinek egy probléma, az másnak egy lehetőség”. Kérdés, hogy Te melyik oldalon szeretnél állni. Mivel ezt a cikket olvasod, így a válasz is elég egyértelmű.

A kérdésre, amely úgy szól, hogy „Van-e lehetőség az inflációból profitálni?” a válasz egyértelműen – IGEN!

Tehát vessünk egy pillantást arra, hogy a gazdagok hogyan keresnek milliókat az inflációból.

Az alább leírtak nem minősülnek pénzügyi tanácsnak, csupán edukációs és információszolgáltatási célokat szolgál.

1. Tarts valódi eszközöket

A legtöbb ember nem érti a valutával kapcsolatban, hogy ez egy másik árucikk a piacon, és az árát a kereslet és a kínálat határozza meg, sok különböző tényező mellett.

Képzelj el egy hipotetikus példát, ahol az egyik oldalon 100 forint van a teljes gazdaságban, a másikon pedig 100 ház. Ebben a hipotetikus példában egyetlen ház 1 dollárba kerül.

De ha plusz 100 forintot öntünk erre a piacra, akkor 200 forint lesz, de még mindig 100 ház, ami megemeli a házak árait, ahol egyetlen ház 2 forintba kerül.

A leírt példa csak szemléltetés. Ez egy egyszerű módja annak, hogy megértsük az inflációt. Tavaly, amikor a gazdaság az összeomlás szélén állt, a Fed (amerikai jegybank) úgy döntött, hogy dollárbilliónyi dollárt dob ​​a gazdaságba. Gazdaságélénkítő csekkek szétosztásával és vállalati kötvények vásárlásával kívánta megelőzni a depressziót.

A jelenleg piacon lévő amerikai dollárok 22 százalékát 2020-ban nyomtatták ki. Bárki, aki rendelkezik közgazdasági alapfokú végzettséggel, megértette, hogy az infláció közeleg. 

Ezért aki akkoriban megengedhetett magának egy házat, azonnal ingatlanba fektetett készpénz helyett, főleg, hogy a kamatok a mélyponton voltak.

Nem mindegy, hogy mekkora a reálinfláció, akár 2,4, akár 3,4 százalék. Mert az ingatlanárak 15, sőt egyes becslések szerint 18-20 százalékkal is nőttek (természetesen területenként eltérő mértékben).

Ez azt jelenti, hogy az ingatlanbefektetők nemcsak az inflációt győzték le, hanem hatalmas profitot is produkáltak.

De a legokosabb befektető nem csak házakat vásárolt, hanem jelzálogkölcsönt is felvett, mert a tőkeáttétel a jó üzleteket nagyszerű üzletekké változtatja, különösen, mivel a kamatlábak mélyponton voltak.

ingatlan befektetés a kanári szigeteken gran canaria

2. A hitel jó, ha okosan alkalmazod

A hitelről sokaknak negatív véleménye van, viszont lehet ezt okosan is csinálni, különösen akkor, ha infláció van.

Ha egy forint ma többet ér, mint holnap, akkor az azt jelenti, hogy ha ma kölcsönkérek egy forintot és holnap visszaadom, akkor nyereséget termelek.

Az ingatlanok átlagára 20 évvel ezelőtt kevesebb, mint a fele volt a jelenlegi áraknak. Ez az érték szintén jelentősen eltéréseket mutathat a területek függvényében

Minden évben esik a valuta reálértékei így a 20 évvel ezelőtti 1,5MFt ma 3,5Mft-nak felelhet meg.

Ez az oka annak, hogy amikor az állam csökkenti a kamatot, akkor a kölcsön pénzért sorban állók között az elsők között a legnagyobb cégek vannak, attól függetlenül, hogy nincs is szükségük rá.

Az amerikai Apple több mint 200 milliárd dollár értékű készpénzhalmon ül, de továbbra is kölcsönkért, mert minek használja a saját pénzét, ha egyszerűen bedobhatja a pénzét az S&P500-ba (amerikai indexalap, amely az 500 legnagyobb vállalatból áll), és legalább 10 százalékos hozamot kap a mindössze 1 százalékos kölcsönért. Ha 5 százalékos kamatlábat kap erre a kölcsönzött pénzre és befekteti, akkor is 4 százalékos profitot termel.

Sokszor további adókedvezményekkel is lehet élni, ami további hatásfokozó a pénzgyarapítás során.

Ha a kamatlábak alacsonyabbak, mint az infláció, akkor minden kölcsönvett pénz elméletileg nyereséget jelent.

3. Arany

Az aranyat az teszi egyedivé, hogy mindig is az volt. Megőrzi a vagyont, különösen a válságok idején. Abban a pillanatban, amikor a jövő kiszámíthatatlannak tűnik, az arany ára emelkedik. 2007-ben az arany ára körülbelül 600 dollárról 1 ezer dollárra emelkedett a 2008-as válság miatt.

A befektetők pánikba estek, és azonnal aranyat kezdtek vásárolni. A valutánk kifejezetten sérülékeny és gyorsan veszíthet értékéből, de az arany nem. Míg az amerikai dollár az elmúlt 100 évben értékének több mint 90 százalékát veszítette, az arany a civilizáció kezdete óta tartja értékét.

2010-ben a befektetők ismét pánikba estek, és olyan agresszív aranyvásárlásba kezdtek, hogy az arany ára elérte a rekord 1900 dollárt. Amikor úgy tűnik, hogy a gazdaság növekedik fog, a befektetők általában nem vásárolnak aranyat. Éppen ezért a kiszámítható, stabil időkben az arany ára gyakran esik.

De 2019-ben, amikor az Egyesült Államok kereskedelmi háborút indított Kínával, az arany ára ismét emelkedni kezdett, és a járvány tovább rontott a helyzeten. Az arany ára először ekkor lépte át a 2 ezer dollárt.

Infláció

1973-ban egyetlen amerikai dollár sok pénz volt, de ezért ma már alig lehet édességet szerezni. Ugyanakkor az arany ára az 1973-as 100 dollár körüli értékről 1800 dollárra emelkedett. 

A legtöbb ember nem nagy rajongója az aranynak, mert az passzív vagyon. Csak áll egy helyben és ragyog, miközben a részvények vagy az ingatlanok némi bevételt termelnek. Miért emelkednek folyamatosan a részvények? Mert a mögöttük álló cégek folyamatosan növekszenek. Az Apple ma sokkal több iPhone-t ad el, mint 10 évvel ezelőtt. Ezért ma sokkal többet ér, mint 10 évvel ezelőtt.

4. Crypto

Némi szkepticizmussal lehet ehhez témához hozzáállni. de mivel sokan profitáltak az inflációból kriptovásárlással, így muszáj ezt a szekciót is érinteni. Ugyanakkor hangsúlyozottan nagyon kockázatos ez a terület, így csak a vagyonunk töredékével érdemes ebben szerencsét próbálnunk.

A mögötte álló technológia kétségtelenül nagyszerű, és nagy lehetőségek rejlenek benne, de mivel még csak a kezdeti szakaszban van, nagyon kockázatos és rövid távon kiszámíthatatlan. Az egyik oka annak, hogy a bitcoin ilyen drámai mértékben emelkedett az elmúlt 12 hónapban, az az, hogy a Fed dollárbilliárdokat kezdett nyomtatni, amint azt korábban említettük.

Részvények, házak vásárlása után a befektetők úgy gondolták, a bitcoin olyan, mint a digitális arany, úgyhogy vegyünk bitcoint is. Sokan, akik a járvány előtt nem érdeklődtek a bitcoin iránt, nem igazán emlékeznek arra, hogy a bitcoin ára alig 8 ezer dollár körül mozgott. A kereskedelmi háború előtt a bitcoin ára mindössze 3600 dollár volt.

Ha Téged érdekelt a bitcoin, amikor a legtöbb embert nem érdekelte, vagyonokat kerestél vele. Az emberek általában izgalomba jönnek valamiért, amikor mindenhonnan arról beszélnek. Így az járt a bitcoinnal a legjobban, aki még a tömegek előtt vásárolt belőle és azóta 10-20-szorosára gyarapították vagyonukat.

5. Részvények

Lehet, hogy a részvények árfolyama nem emelkedett annyit, mint a kriptoké néhány ezer százalékkal, de sokkal stabilabbak és kevésbé kockázatosak. 2020 júliusa és 2021 júliusa között az S&P500 40 százalékkal nőtt.

Ez csillagászati ​​megtérülés, különösen, mivel a befektető az Egyesült Államok teljes gazdaságába fektet be.

Ha részvényt vásárolsz, akkor részesedést vásárolsz egy vállalkozásban. Ezért nevezik részvények. Valahányszor túl sok készpénz van a gazdaságban, az üzlet értéke nő, így a befektető vagyona az inflációval együtt nő.

Ráadásul ezt a pénzt általában az alapvető szükségletekre költik, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások gyorsabban növekednek, így a befektető nem csak legyőzi az inflációt, hanem profitál is belőle.

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek a cégek több milliárd dollárnyi hitelt vettek fel szinte ingyen, és exponenciálisan növekedtek, akkor az eredmény még inkább önmagáért beszél.

És most, amikor az emberek újra munkába állnak, a gazdaság újra megnyílik, az emberek többet költene és ezek a vállalkozások még gyorsabban fognak növekedni.

A kulcs az, hogy a pénzét olyan eszközökbe fektesd, amelyek az infláció ellen fedezve vannak. A gazdag emberek általában nem tartanak sok készpénzt. Általában nettó vagyonuk egy kis százalékát tartják likvidnek sürgősségi esetekre.

Vegyük a világ leggazdagabb embereit. Azért ilyen gazdagok, mert övék az általuk felépített vállalkozások bizonyos százaléka. Ahogy nő a vállalkozásuk, úgy nő a vagyonuk is.

Ezzel a néhány tippel, igazán eredményesen tudsz profitálni az inflációból.

Van itt néhány tippünk arra az esetre is, ha esik a tőzsde.

Amennyiben tetszett a cikk, osztd meg, hogy mások is örömüket leljék benne!

ingyenes tananyag a pénzügyekről

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .