Egyedi méretre készülő ing, ruha – „saját úri szabó”

milliomos gazdag férfiak egyedi méretre készülő ing ruha exkluzív presztízs prémium különleges Kecskés úri szabóság

A legrégebbi szabóságok több évszázada alakultak, nemzedékeken át az uralkodói családoknak dolgoztak. Az egyedi méretre készülő ing, ruha témakör mindig is az elit kiváltsága volt. A leghíresebb szabóságok nagy népszerűségnek örvendtek, az arisztokrata réteg színe java náluk sorakozott. Az 1900-as évek eleje az úri szabóságok virágzásának fénykora volt. A 21. század felé haladva e nemes szakma kezdett a félhomályba veszni. A nemzedékeken át működő úri szalonok örökös híján bezártak vagy megszűntek. A régi iparos réteg kiöregedett.

kép: nbchardbaltalk.files.wordpress.com

A ruházati tömegtermelés beindult, ami lejjebb nyomta az árakat. A drága és minőségi előkelő szabóságok mellett az olcsó és silány termékű vállalatok is színre léptek. Mára már igen kevés olyan úri szabó maradt, aki precízen, kézzel készíti öltönyeit és ingeit. Sokuk a technológiának behódolva géppel végzik el a kézi munkát is.  A legelőkelőbb szabóságoknál több ezer stílus és anyag közül lehet válogatni. Többszöri egyeztetés és aprólékos mérés után kézzel készítik el az öltönyöket, odafigyelve az egyéni igényekre és a testalkat sajátosságaira. Egy tökéletesen testre szabott ruha elkészítése több hetet vesz igénybe. Egy színvonalas öltöny vagy szmoking elkészítése 60.000 Ft-tól, akár 7.000.000 Ft-ig is terjedhet.

1. Tailor Salon – Szabóság

1923- óta működő, közel száz éves múltra visszatekintő Budapesti szabóság. Az olasz és francia divattrendek hírnöke. Igényes, egyedi tervezésű darabokat készítenek. Több száz féle minőségi alapanyagból válogathatunk. Repertoárjukban fellelhető az 1920-1950-es évek klasszikus modelljei mellett a mai modern kor business kollekciója is: patinás felsőosztálybeli öltönyök és ingek.

kép: nebula.wsimg.com

2. Jáni Mihály és Fia – úri szabó

Az úri szabóságot 1932-ben alapították. Az iparos mesterség csínyját-bínyját kitanulta az egész család, majd továbbadták azt a következő generációknak. Így már több évtizede színesíti Budapest belvárosát úri szabóságuk. Megrendelőik a vezetői szférából kerülnek ki: nagykövetségek, miniszterelnöki hivatal dolgozói, üzletemberek és a külföldi elit. Alapanyagjaikat a világ legjobb textilgyárától szerzik be, ami már több mint 200 éve a piacon van. Az elmúlt 85 évben stabil vendégkört alakítottak ki.

kép: cdn.com

3. Kecskés úri szabóság

A 20. század elején alapított szabóság a mai napig működik Budapest belvárosában. A váci utcai szabászat immáron 93. éve szolgálja ki az arisztokrata réteg kívánalmait. Konzervatívan elegáns öltönyöket készítenek. A minőségi munka alapja a jó minőségű anyag és a precízen kivitelezett szabásminta. Egy kézi munkával elkészített öltöny 50-70 órányi aprólékos munkát igényel. Ettől lesz igazán egyedülálló és személyre szabott a ruhadarab.

kép: monalo-tang.com

4. Herczeg Zoltán

Neves magyar divattervező, a Herczeg Divatház alapítója. Munkássága a művészvilág szereplőin át a világcégek felkéréséig terjed. Kollekciói a legnevesebb kifutókon lelhetőek fel. Egyedi méretű ing, ruha készítése nála mindennapos tevékenység. Elképesztő ötleteivel és kreativitásával a felső tízezer ruházatának megalkotója.  Személyre szabott termékei az extravagáns dizájnt ötvözik a kifinomultsággal és eleganciával. A stílus zseniális megálmodója, lenyűgöző és utánozhatatlan.

kép: herczegzoltan.hu

5. Artelli szabóság

A Paulay Ede utca méretes szabósága. Igazi prémium kategóriás szalonnak számít. Tökéletesen méretre szabott ingek minőségi textilből és selyemből. Kézzel készített egyedi ruhadarabok, amelyeknél a legnagyobb hangsúlyt az aprólékos kidolgozásra fektetik. Több száz anyag, szín és fazon közül választhat a megrendelő. Először milliméter pontossággal leveszik a méreteket, majd a szabásminta megtervezése után jöhet a kiválóan illeszkedő öltözék elkészítése, amit Olaszországban végeznek.

kép: cbu01.alicd.com

+1 Henry Poole & Co

A világon talán egészen egyedülállót alkotott a Henry Poole & Co, amely egy angol családi vállalkozás. Az 1800-as évektől kezdődően élen járó szabóság. Ha az egyedi méretre készülő ing, ruha a téma, akkor őket mindenképpen meg kell említeni ebben a témában. Olyan híres emberek öltözékét készítette, mint III. Napóleon, Edward király és Viktória királynő. A Henry Poole & Co középpontjában az elegancia és a klasszikus forma áll. A szabómesterség több évszázados művelésének köszönhetően, olyan egyedi és nemes stílust alakítottak ki, amely páratlan a világon. A legfinomabb kasmír és skót gyapjú alapanyagokkal dolgoznak. Csaknem 2000 féle anyag és 6000 féle stílus közül választhat az, aki úgy dönt, hogy velük készítteti el öltözékét. Egy szmoking vagy öltöny elkészítése több millió forintba kerül.

kép: nbshardballtalk.files.wordpress.com

Egyedi ruhához prémium laptop illik. Itt találsz néhány ideális lehetőséget!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is örömüket leljék benne!

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .