A Digitális aranyláz: minden, amit a Kriptovalutákról tudni kell

A digitális aranyláz, minden, amit a kriptobefektetésekről tudni érdemes.

A kriptovaluta decentralizált digitális pénz, ami a blockchain technológián alapul. Lehet, hogy ismered a legnépszerűbb változatokat a Bitcoint és az Ethereumot, de több mint 9,000 különböző kriptovaluta van forgalomban. Íme a legtöbb információ, amit érdemes tudnod erről a témáról.

Hogyan Működik a Kriptovaluta?

A kriptovaluta egy digitális, titkosított és decentralizált csereeszköz. Szemben az USA dollárral vagy az euróval, nincs központi hatóság, amely kezeli és fenntartja a kriptovaluta értékét. Ehelyett ezek a feladatok széles körben szétoszlanak a kriptovaluta felhasználói között az interneten keresztül.

A kriptovalutát használhatod rendes áruk és szolgáltatások vásárlására, bár a legtöbb ember úgy fektet be kriptovalutákba, mint más eszközökbe, például részvényekbe vagy nemesfémekbe. Habár a kriptovaluta egy új és izgalmas eszközosztály, a vásárlása kockázatos lehet, mivel alapos kutatást kell végezned annak megértéséhez, hogy miként működik a rendszer.

A Bitcoin volt az első kriptovaluta, amelyet először elvben Satoshi Nakamoto vázolt fel egy 2008-ban írt cikkben, melynek címe “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

A kriptovaluták egy elosztott nyilvános főkönyvön futnak, amelyet blockchainnek neveznek, és ez a tranzakciók minden frissített és a valuta tulajdonosai által kezelt rekordját tartalmazza.

A kriptovaluta egységei egy ‘bányászat’ nevű folyamaton keresztül jönnek létre, amely magában foglalja a számítógépes erő használatát összetett matematikai problémák megoldására, amelyek érméket generálnak. A felhasználók szintén megvásárolhatják a valutákat brókerektől, majd tárolhatják és költhetik azokat kriptográfiai pénztárcák segítségével.

Ha birtokolsz kriptovalutát, nincs semmi kézzelfogható dolog a birtokodban. Amit birtokolsz, az egy kulcs, amely lehetővé teszi számodra, hogy egy rekordot vagy mértékegységet egyik személytől a másikra mozgass anélkül, hogy harmadik félre lenne szükség.

Mi az a blokklánc?

Egy blokklánc egy nyílt, elosztott főkönyv, amely kód formájában rögzíti a tranzakciókat. Gyakorlatilag olyan, mint egy csekkfüzet, amely számtalan számítógépen oszlik meg szerte a világon. A tranzakciókat „blokkokban” rögzítik, amelyeket aztán egy korábbi kriptovaluta-tranzakciók „láncára” kapcsolnak.

„Képzeld el egy könyvet, amelybe minden nap leírod, mire költöttél pénzt,” mondja Buchi Okoro, az afrikai kriptovaluta-tőzsde, a Quidax vezérigazgatója és társalapítója. „Minden oldal hasonló egy blokkhoz, és az egész könyv, egy csoport oldal, egy blokklánc.”

Egy blokklánccal mindenki, aki kriptovalutát használ, rendelkezik ennek a könyvnek egy saját másolatával, hogy létrehozzanak egy egységes tranzakciós nyilvántartást. Minden új tranzakciót, ahogy az megtörténik, naplóznak, és a blokklánc minden másolatát egyidejűleg frissítik az új információkkal, így minden nyilvántartás azonos és pontos marad.

A csalás megelőzése érdekében minden tranzakciót egy validálási technikával ellenőriznek.

Kriptovaluta példák

Több ezer kriptovaluta létezik. Néhány a legismertebbek közül:

Bitcoin:

2009-ben alapították, a Bitcoin volt az első kriptovaluta és máig a leggyakrabban kereskedett. A valutát Satoshi Nakamoto fejlesztette ki – akit széles körben egy személy vagy egy csoport álnéven működő egyénnek tartanak, így pontos személyazonossága ismeretlen maradt.

Ethereum:

2015-ben fejlesztették ki, az Ethereum egy blockchain platform saját kriptovalutával, amelyet Ethernek (ETH) vagy Ethereumnak neveznek. Ez a legnépszerűbb kriptovaluta a Bitcoin után.

Litecoin:

Ez a valuta a leginkább hasonlít a bitcoinhoz, de gyorsabban fejlődött új innovációkban, beleértve a gyorsabb fizetéseket és folyamatokat, amelyek több tranzakció lebonyolítását teszik lehetővé.

Ripple:

A Ripple egy elosztott főkönyvi rendszer, amelyet 2012-ben alapítottak. A Ripple-t különböző típusú tranzakciók nyomon követésére használhatják, nem csak kriptovalutára. A mögötte álló cég különböző bankokkal és pénzintézetekkel dolgozott együtt.

A Bitcoinon kívüli kriptovalutákat kollektíven „altcoinoknak” nevezik, hogy megkülönböztessék azokat a többitől.

Hogyan Bányászhatunk Kriptovalutát?

A bányászat az a folyamat, amely során új kriptovaluta-egységek kerülnek kiadásra a világban, általában tranzakciók validálásáért cserébe. Elméletileg lehetséges az átlagember számára is a kriptovaluta bányászata, de ez egyre nehezebb manapság.

„Ahogy a Bitcoin hálózat növekszik, úgy válik egyre bonyolultabbá, és egyre több feldolgozási kapacitásra van szükség,” mondja Spencer Montgomery, az Uinta Crypto Consulting alapítója. „Az átlagos fogyasztó régen még tudta ezt csinálni, de most már túl költséges. Túl sokan vannak, akik optimalizálták a felszerelésüket és technológiájukat, hogy versenyben maradjanak.”

A munka igazolásán alapuló kriptovaluták bányászása emellett óriási mennyiségű energiát igényel. Például a Bitcoin bányászata jelenleg évente 127 terawatt-óra (TWh) elektromosságot fogyaszt, ami meghaladja Norvégia teljes éves elektromosság-fogyasztását.

Bár az átlagember számára gyakorlatilag nem lehetséges a kriptovaluta keresése bányászattal egy munka igazolásán alapuló rendszerben, a tét igazolásán alapuló modell kevésbé igényel nagy teljesítményű számítógépet, mivel a validátorokat véletlenszerűen választják ki az általuk tett tét nagysága alapján. Ez azonban megköveteli, hogy már rendelkezz kriptovalutával, ha részt szeretnél venni. (Ha nincs kriptovalutád, nincs mivel tétet tenni.)

Hogyan vásároljunk kriptovalutát

Lehet, hogy azon tűnődsz, hogyan vásárolhatsz kriptovalutát biztonságosan. Általában három lépés szükséges. Ezek a következők:

  1. lépés: Platform kiválasztása, például vagy .

Az első lépés a platform kiválasztása. Általában választhatsz egy hagyományos bróker és egy dedikált kriptovaluta tőzsde között:

Hagyományos brókerek. Ezek az online brókerek olyan módszereket kínálnak, amelyekkel megvásárolhatod és eladhatod a kriptovalutát, valamint más pénzügyi eszközöket, mint például részvényeket, kötvényeket és ETF-eket. Ezek a platformok általában alacsonyabb kereskedési költségeket, de kevesebb kriptovaluta-funkciót kínálnak.

Kriptovaluta tőzsdék. Sokféle kriptovaluta tőzsde közül választhatsz, mindegyik különböző kriptovalutákat, pénztárca tárolást, kamatozó számlalehetőségeket és egyebeket kínál. Sok tőzsde eszközalapú díjakat számít fel. Amikor különböző platformokat hasonlítasz össze, fontold meg, milyen kriptovalutákat kínálnak, milyen díjakat számítanak fel, milyen biztonsági funkcióik vannak, milyen tárolási és visszavonási lehetőségeik vannak, valamint az oktatási erőforrásokat.

  1. lépés: Számla feltöltése

Miután kiválasztottad a platformot, a következő lépés a számla feltöltése, hogy elkezdhess kereskedni. A legtöbb kriptovaluta tőzsde lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy állami (azaz kormány által kibocsátott) valutákkal, mint például az amerikai dollárral, a brit fonttal vagy az euróval vásároljanak kriptovalutát bankkártyával vagy hitelkártyával – bár ez platformtól függően változik.

A hitelkártyával történő kriptovaluta vásárlásokat kockázatosnak tekintik, és egyes tőzsdék nem támogatják őket. Egyes hitelkártya-társaságok sem engedélyezik a kriptovaluta tranzakciókat. Ez azért van, mert a kriptovaluták rendkívül volatilisek, és nem tanácsos adósságba keveredni vagy potenciálisan magasak ilyenkor a hitelkártya-tranzakciós díjai.

Egyes platformok ACH átutalásokat és banki átutalásokat is elfogadnak. Az elfogadott fizetési módszerek és a betétek vagy kivételek ideje platformonként eltérő. Hasonlóképpen, a betétek jóváírásának ideje a fizetési módtól függ.

Egy fontos tényező, amit figyelembe kell venni, a díjak. Ide tartoznak a lehetséges betéti és visszavonási tranzakciós díjak, valamint a kereskedési díjak. A díjak a fizetési módtól és a platformtól függően változnak, amit érdemes már az elején alaposan megvizsgálni.

  1. lépés: Megbízás létrehozása

Megbízást adhatsz le a brókered vagy a tőzsde webes illetve mobil platformján keresztül. Ha kriptovalutát tervezel vásárolni, ezt úgy teheted meg, hogy kiválasztod a „vásárlás” opciót, kiválasztod a megrendelés típusát, beírod a megvásárolni kívánt kriptovaluta mennyiségét, és megerősíted a megrendelést. Ugyanez a folyamat vonatkozik az „eladás” folyamatára is.

Vannak más módszerek is a kriptovalutába történő befektetésre. Ide tartoznak olyan fizetési szolgáltatások, mint a PayPal, a Cash App és a Venmo, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy vásároljanak, eladják, vagy tartsanak meg kriptovalutákat. Ezenkívül az alábbi befektetési lehetőségek állnak rendelkezésre:

Bitcoin trustok: Bitcoin trust részvényeket vásárolhatsz egy szabványos brókeri számlával. Ezek a betétek a részvénypiacon keresztül teszik lehetővé a kiskereskedelmi befektetők számára a kriptovalutákhoz való hozzáférést.
Bitcoin alapok: Választhatsz Bitcoin ETF-ek és Bitcoin alapok közül.
Blockchain részvények vagy ETF-ek: Közvetve is befektethetsz a kriptovalutákba olyan blockchain vállalatokon keresztül, amelyek a kriptovaluták és a kriptovaluta tranzakciók mögötti technológiára specializálódtak. Alternatívaként vásárolhatsz részvényeket vagy ETF-eket azoktól a vállalatoktól, amelyek a blockchain technológiát használják. A számodra legjobb opció a befektetési céljaidtól és a kockázatvállalási hajlandóságodtól függ.

Hogyan tároljuk a kriptovalutát

Miután megvásároltad a kriptovalutát, biztonságosan kell tárolnod, hogy megvéd a hackerekkel és lopásokkal szemben. Általában a kriptovalutát kripto tárcákban tárolják, amelyek fizikai eszközök vagy online szoftverek és biztonságosan tárolják a kriptovalutáidhoz tartozó privát kulcsokat. Egyes tőzsdék tárcaszolgáltatást is nyújtanak, megkönnyítve a tárolást közvetlenül a platformon keresztül. Azonban nem minden tőzsde vagy bróker biztosít automatikusan tárcaszolgáltatást.

Különböző tárcaszolgáltatók közül választhatsz. A „meleg tárca” és a „hideg tárca” kifejezések használatosak:

Meleg tárcatárolás: A „meleg tárcák” az online szoftvereket használó kriptotárolást jelentik, amelyek védenek a vagyontárgyaidhoz tartozó privát kulcsokat.

Hideg tárcatárolás: A meleg tárcákkal ellentétben a hideg tárcák (más néven hardvertárcák) offline elektronikus eszközökre támaszkodnak a privát kulcsaid biztonságos tárolásához. Általában a hideg tárcák díjat számítanak fel, míg a meleg tárcák nem.

Hogyan Használhatod a Kriptovalutát?

Bár számos árut és szolgáltatást vásárolhatsz kriptovalutával, különösen Litecoinnal, Bitcoin-nal vagy Ethereum-mal, a kriptovalutát alternatív befektetési lehetőségként is használhatod a részvények és kötvények mellett.

A legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin, egy biztonságos, decentralizált valuta, amely aranyhoz hasonló értéktárolóvá vált,” mondja David Zeiler, egy kriptovaluta szakértő a pénzügyi híroldalnál, a Money Morning-nál. „Néhányan még ‘digitális aranynak’ is nevezik.

Hogyan használjuk a kriptovalutát biztonságos vásárlásokhoz?

A kripto használata biztonságos vásárlásokhoz attól függ, mit szeretnél venni.

Ha kriptovalutával szeretnél fizetni, valószínűleg szükséged lesz egy kriptovaluta tárcára. Az egyik ilyen típusú tárca a „hot wallet” (meleg tárca), egy szoftverprogram, amely interakcióba lép a blokklánccal és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elküldjék és fogadjanak a tárolt kriptovalutájukat.

Mire lehet költeni kriptovalutát?

Amikor először indult a Bitcoin, akkor napi tranzakciókra szánták, lehetővé téve vele, hogy mindent megvásároljunk. Egy csésze kávétól kezdve a számítógépig, vagy akár nagy értékű tételekig, mint az ingatlanok. Ez a mai napig még nem valósult meg teljes mértékben, és bár egyre több intézmény fogad el kriptovalutákat, a nagy tranzakciók ritkák. Mégis, számos termék vásárolható meg e-kereskedelmi weboldalakon kriptovalutával. Íme néhány példa:

Technológiai és e-kereskedelmi oldalak:

Több tech termékeket árusító cég fogad el kriptót weboldalukon, mint például a newegg.com, az AT&T és a Microsoft. Az Overstock, egy e-kereskedelmi platform, az elsők között volt, amely elfogadta a Bitcoint. A Shopify, a Rakuten és a Home Depot is elfogadják.

Luxuscikkek:

Egyes luxusterméket forgalmazó kiskereskedő elfogadja a kriptovalutát fizetési formaként. Például az online luxus kiskereskedő, a Bitdials – Rolex, Patek Philippe és más prémium márkájú órákat kínál Bitcoinért cserébe.

Autók:

Néhány autókereskedő – a tömegpiaci márkáktól a high-end luxuskereskedőkig – már elfogadja a kriptovalutát fizetésként.

Biztosítás:

2021 áprilisában a svájci biztosító, az AXA bejelentette, hogy elkezdte elfogadni a Bitcoint fizetési módként minden biztosítási vonalukon, kivéve az életbiztosítást (szabályozási problémák miatt). Az Egyesült Államokban otthoni és autóbiztosításokat értékesítő Premier Shield Insurance szintén elfogadja a Bitcoint a biztosítási díjak fizetésére.

Ha kriptovalutát szeretnél költeni egy olyan kereskedőnél, aki közvetlenül nem fogadja el, használhatsz egy kriptovaluta betéti kártyát, mint például a BitPay – ez jelenleg csak az Egyesült Államokban elérhető.

Kriptovaluta csalások és átverések

Sajnos a kriptovaluta bűnözés növekvő tendenciát mutat. A kriptovaluta csalások közé tartoznak:

Hamis weboldalak: Ál weboldalak, amelyek hamis tanúsítványokkal és kriptovaluta zsargonnal kecsegtetnek hatalmas, garantált hozamokkal, feltéve, ha folyamatosan befektetsz.

Virtuális Ponzi-sémák: Kriptovaluta bűnözők nem létező lehetőségeket hirdetnek a digitális valutákba történő befektetésre, és hatalmas hozamok illúzióját teremtik azzal, hogy régi befektetőket új befektetők pénzével fizetik ki. Egy csaló művelet, a BitClub Network, több mint 700 millió dollárt gyűjtött össze, mielőtt a tetteseket ellen 2019 decemberében vádat emeltek.

„Hírességek” ajánlásai: A csalók online úgy tesznek, mintha milliárdosok vagy jól ismert nevek lennének, akik ígérik, hogy megsokszorozzák a virtuális valutába tett befektetésedet, de ehelyett „ellopják” a pénzedet, amit beteszel hozzájuk. Üzenetküldő alkalmazásokon vagy chat szobákban is terjeszthetik a hírt, hogy egy híres üzletember támogat egy adott kriptovalutát. Miután befektetőket bátorítottak a vásárlásra és felhajtották az árat, a csalók eladják a részesedésüket, és a valuta értéke csökken.

Romantikus csalások: Az FBI figyelmeztet az online társkereső csalásokban tapasztalható tendenciára, ahol a csalók meggyőzik azokat az embereket, akikkel társkereső alkalmazásokon vagy közösségi médián találkoznak, hogy befektessenek vagy kereskedjenek virtuális valutákkal. Az FBI Internetes Bűnügyi Panaszközpontja 2021 első hét hónapjában több mint 1,800, kriptovalutára összpontosító romantikus csalásról számolt be, amelyekben a veszteségek elérték a 133 millió dollárt.

Egyébként a csalók valós virtuális valuta kereskedőknek is álcázhatják magukat, vagy hamis tőzsdéket hozhatnak létre, hogy becsapják az embereket. Egy másik kripto csalás magában foglalja a kriptovalutákban lévő egyéni nyugdíjszámlákra vonatkozó hamis értékesítési bemutatókat. Ezenkívül ott van a közvetlen kriptovaluta hackelés, ahol a bűnözők behatolnak azokba a digitális tárcákba, ahol az emberek tárolják virtuális valutájukat, hogy ellopják azt.

Biztonságos a kriptovaluta?

A kriptovaluták általában blockchain technológiára alapulnak. A blockchain leírja, hogyan rögzítik a tranzakciókat „blokkokba” és időbélyegzővel ellátva. Ez egy meglehetősen bonyolult, műszaki folyamat, de az eredmény egy digitális főkönyv a kriptovaluta tranzakciókról, amit nehéz a hackereknek manipulálni.

Ezenkívül a tranzakciókhoz kétfaktoros hitelesítési folyamat szükséges. Például megkérhetik, hogy írjon be egy felhasználónevet és jelszót egy tranzakció elindításához. Ezután be kell írnia egy hitelesítési kódot, amelyet szöveges üzenetben küldenek a személyes mobiltelefonjára.

Bár biztonsági intézkedések vannak érvényben, ez nem jelenti azt, hogy a kriptovaluták hackelhetetlenek. Több nagy összegű hack támadás nagy veszteségeket okozott a kriptovaluta start-upoknak. A hackerek 534 millió dollárral sújtották a Coincheck-et, és 195 millió dollárral a BitGrail-t, ami 2018 két legnagyobb kriptovaluta hackjévé tette őket.

A kormány által támogatott pénzzel ellentétben a virtuális valuták értéke teljes mértékben a kínálat és kereslet által vezérelt. Ez vad ingadozásokat eredményezhet, amelyek jelentős nyereséget hozhatnak a befektetőknek vagy nagy veszteségeket. Továbbá a kriptovaluta befektetések jóval kevesebb szabályozási védelemben részesülnek, mint a hagyományos pénzügyi termékek, mint például a részvények, kötvények és befektetési alapok.

Négy tipp a kriptovaluta-befektetések biztonságos kezeléséhez

A Consumer Reports szerint minden befektetés magában hordoz kockázatot, de néhány szakértő a kriptovalutát az egyik legkockázatosabb befektetési lehetőségnek tartja. Ha kriptovalutákba tervezel befektetni, ezek a tippek segíthetnek az informált döntések meghozatalában.

Kutass utána a tőzsdéknek:

Mielőtt befektetnél, ismerd meg a kriptovaluta-tőzsdéket. Becslések szerint több mint 500 tőzsde közül választhatsz. Végezz kutatást, olvass véleményeket és beszélj tapasztaltabb befektetőkkel, mielőtt tovább lépnél. Alább a két legismertebb tőzsde, de számos egyéb alternatíva is létezik:
vagy

Tudd meg, hogyan tárold digitális valutád:

Ha kriptovalutát vásárolsz, tárolnod is kell azt valahol. Maradhat egy tőzsdén, vagy digitális pénztárcádban. Bár különböző típusú pénztárcák léteznek, mindegyiknek megvannak a maga előnyei, technikai követelményei és biztonsági szempontjai. Akárcsak a tőzsdék esetében, érdemes alaposan megvizsgálnia a tárolási lehetőségeket a befektetés előtt.

Diverzifikáld befektetéseid:

A diverzifikáció kulcsfontosságú minden jó befektetési stratégiában, és ez igaz a kriptovalutákba történő befektetés esetén is. Ne fektesd be az összes pénzed például csak a Bitcoinba, mert az a név, amit ismersz. Több ezer lehetőség közül választhatsz, és jobb, ha befektetésed több különböző valutára osztod el.

Készülj fel a volatilitásra:

A kriptovaluta piac rendkívül volatilis, így készülj fel a hullámzásokra. Drámai áringadozásokat fogsz látni. Ha a befektetési portfóliód vagy mentális jóléted nem bírja ezt elviselni, akkor a kriptovaluta lehet, hogy nem bölcs választás számodra.

A kriptovaluta jelenleg nagy divat, de ne feledd, hogy még relatív gyermekkorban van, és nagyon spekulatívnak tekintik. Az új és ismeretlen dolgokba való befektetés kihívásokkal jár, tehát legyél felkészülve. Ha részt szeretnél venni benne, végezd el a házi feladatod és kezdetben óvatosan fektess be.

Legjobb Kriptovaluta Tőzsdék

A kriptovalutákat kriptovaluta tőzsdéken keresztül lehet megvásárolni, mint például a vagy . Ezek lehetővé teszik a legnépszerűbb kriptovaluták, többek között a Bitcoin, az Ethereum és a Dogecoin kereskedelmét. Azonban lehetnek korlátozásaik is. Ellenőrizned kell, hogy a választott tőzsde támogatja-e a szükséges kriptopárt a vásárláshoz.

Régebben a kriptovaluta vásárlás meglehetősen nehéz volt, de ma már olyan könnyű elvégezni, mint telepíteni egy applikációt a telefonunkra.

Figyelj azonban a díjakra, mivel ezek közül néhány tőzsde túlzottan magas költségeket számít fel kis mennyiségű kriptovaluta vásárlások esetén is.

Hogyan Fektessünk Kriptovalutába

Néhány bróker platform – mint például a Robinhood, a Webull és az eToro – lehetővé teszi a kriptovalutába történő befektetést is az egyéb részvény kereskedések mellett. Ezeken a platformokon a kirptovalután kívűl tehát más termékeket is vásárolhatsz, mint például Apple részvény, ETF-ek, stb.. Ha kifejezetten csak kriptovalutával szeretnél kereskedni, akkor a vagy jó választás lehet, vagy akkor is, ha nem szeretnéd egy helyen tartani mind a részvény, mind a kripto befektetéseidet.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az egyes kriptovaluták vásárlása hasonló az egyes részvények vásárlásához. Lényegében ezek kockázatos eszközök.

Ha szeretnél részt venni a kripto piac mozgásában, befektethetsz kriptovaluta vállalatok egyéni részvényeibe. Ha kevesebb kockázattal szeretnél kriptovaluta piaci kitettséget, befektethetsz nagyobb vállalatokba, amelyek blockchain technológiát alkalmaznak, mint például az IBM, a Bank of America és a Microsoft.

Ha szeretnéd megtudni, hogy miként tudod a tőzsdei hullámzást meglovagolni, akkor klikk ide!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, hogy Ők is gyarapíthassák vagyonukat!

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .