Esik a tőzsde, most mit csináljak?

Esik a tőzsde most mit csináljak nyitókép Macbook Pro

A koronavírus és egyéb gazdasági tényezők miatt az elmúlt hetekben jelentős árfolyam esést tapasztalhattak meg azok, akik a nyomon követik a részvény és index árfolyamokat. Joggal merül fel ilyenkor a kérdés: „Esik a tőzsde, most mit csináljak?”.

Mi elsősorban a hosszútávú befektetésről írunk ezen az oldalon, mivel a rövidtávú befektetések, úgynevezett spekulációk, bár jóval nagyobb hozammal és ezzel együtt arányos kockázattal járnak, így sokkal aktívabb menedzselést is igényelnek. Az ilyen jellegű rövidtávú pozíciók menedzselése napi szintű aktív feladatot igényel. Maradva a hosszútávú minimum 10 éves időtávban gondolkodók problémájánál, amely szerint „Esik a tőzsde, most mit csináljak?”, az alábbiakban kifejtjük álláspontunkat.

ingyenes tananyag a pénzügyekről

Ha a történelemből indulunk ki, akkor két dolog lehetséges a koronavírus kapcsán:

  • Néhány ember túlreagálja a koronavírust (ez egy súlyos légúti betegség, amelyet először Wuhanban azonosítottak). A kínai határokon átterjedve megfertőzte az egész világot és ezzel együtt előidézett egy jókora tőzsdei pánikot is.
  • Globális világjárvány keletkezhet. Ez az egyik legnagyobb kockázat, amellyel a világ szembesülhet, mivel a modern orvostudomány hamis biztonsági érzetet adhat nekünk.

A világpopuláció óriási többségét jelenleg nem érinti a koronavírus, de nem árt óvatosnak lenni. Az aggodalom gyorsabban fellendülhet a globális gazdaságban, mint maga a vírus.

Mit tegyünk befektetés ügyben globális világjárvány idején?

Visszanéztük, hogy mi volt az 1918-as globális influenza járvány idején, amely a világ lakosságának csaknem egynegyedét megfertőzte, és becslések szerint 50 millió ember halálát okozta.

Esik a tőzsde most mit csináljak befektetés részvény 2020
Árfolyamindex változása 1917 és 1918 között, az influenza járványt átölelve.

A fenti kép adatai lehet, hogy meglepőek, de néhány következtetést le lehet vonni belőle.

A piacokat mozgató erők, különösen rövidtávon, teljesen külön kezelendőek a hírcímektől. Más tényezők, például az értékelések és a várakozások felülbírálhatják a globális eseményeket, még akkor is, ha ezek az események rendkívüli kockázatot hordoznak.

Titkos milliomos befektetői klub. Rendezvények csak VIP meghívottaknak.

Bár a koronavírus az egész világra kihatással van, de ez nem ok arra, hogy másképp fektessünk be, mint egy hónappal ezelőtt.

A koronavírus okozta bizonytalansággal a levegőben, amelyet a szalagcímek, a hírek és az emberek saját félelmei generálnak, mindenképpen óvatosságra intenek bennünket, főleg a virágzó 2019-es év után.

Akkor most mi legyen?
Hosszútávú befektetők vagyunk, tehát erre kell összpontosítanunk.

A hosszútávú döntéseket – amelyek években mérhetőek – a jó és rossz időkben is meg kell hozni. A több évtizedes adatok alátámasztják a hosszútávú befektetők gondolkodását, így ezek a mi oldalunkra billentik a mérleg nyelvét.

Mint minden járvány, a koronavírus is súlyos, és komolyan kell vennünk. És mint minden jó befektetőnek, fel kell készülnünk és fel kell „fegyverkeznünk” ez ellen befektetési szempontból is.

Tehát a hírek olvasásakor, a befektetési lehetőségek mérlegelésekor és a döntések megtervezésekor szem előtt kell tartani az alábbiakat.

A részvény árfolyamok rövidtávon ingatagok, de hosszútávon sokkal pozitívabb eredménnyel bírnak.

Egy nap alatt érmedobást jelent, hogy a részvény ára növekszik vagy csökken. Egy évet meghaladó távon jó eséllyel javul, és várhatóan az idő 2/3-ban nyer. Toljuk ki ezt az időtávot 3-5-10 évre és az esélyek máris a mi oldalunkon állnak. Az elmúlt 100 év 10 éves periódusait vizsgálva 9 alkalommal pozitív volt az egyenleg és csak egyetlen 1 ilyen periódus volt veszteséges.

A részvény árak néha valóban drámaian esnek, de helyreállnak.

A korábbi adatok alapján az ilyen korrekciók kb. 12-18 havonta történnek és 4-6 hónapig tartanak. Több mint egy év telt el a legutóbbi jelentős korrekció óta, így nincs okunk meglepődni a jelenlegi helyzeten. Valójában pont az történik, amire számítani lehetett.

A Goldman Sachs adatai alapján ezek a korrekciók hajlamosak 4-6 hónapon belül visszapattanni. Ezenkívül ne feledjük, hogy időarányosan háromszor több ideig van emelkedő tartományban egy részvény árfolyama, mint amennyit esésben tölt. A lefelé tartó időszakokat át kell vészelni, vagy egyéb fedezeti ügylettel lekereskedni (pl.: opció vétel/eladás – rövidtávú spekuláció), majd élvezni azt a hosszan tartó időszakot, amíg a részvény árak felfelé tartanak.

Gondolkodjunk úgy, mint cégtulajdonos és nem, mint kereskedő.

Ilyen időkben még azoknak is ki kell tartani, akik esetleg belefáradtak és nem hisznek a hosszútávú befektetés filozófiájában. El kell hinni, hogy megéri és ki kell tartani az eredeti elképzeléseink mellett.

Csak olyan vállalatokba fektessünk, amelyek kiállták az idő próbáját! A cikkünk további részében rámutatunk néhány társaságra, amelyek jelen körülmények között kiemelkedő figyelmet érdemelnek, de ezen túlmenően érdemes szemügyre venni korábbi bejegyzésünkben megfogalmazott befektetési lehetőségeket is.

Maradjunk meg befektetőként azokban a vállalatokban, amelyek várhatóan egészséges értékesítéssel és növekedési potenciállal rendelkeznek az elkövetkezendő 3-5-10 évben! Ne hagyjuk, hogy a részvényárfolyamok napi vagy havi ingadozása megijesszen minket. Legyünk türelmesek és mindig emlékeztessük magunkat, hogy miért is fektettünk be.

ingyenes tananyag a pénzügyekről

Mindig legyen készpénzünk!

A készpénz soha nem megy ki a divatból. Különösen igaz ez a csapkodó piacokon. Részvény befektetésre mindig legyen készpénz tartalékunk, hogy ki tudjuk használni a piacok által generált irreális mértékű árfolyam eséseket. Ideális esetben a valós portfoliónk értékének 10-30% mindig készpénzben van, az ilyen helyzetek kihasználására, de ez személyes ízlés kérdése is.

Mindenhez kell egy kis bátorság.

Senkinek sincs kristálygömbje ahhoz, hogy megmondja mi fog történni az év közepére. A részvényárak ugyanakkora eséllyel emelkedhetnek, mint amennyivel csökkennek. A piaci volatilitás már csak ilyen, ezt el kell fogadnunk.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az esetek több mint 50%-ában a piac legjobb napjai a legrosszabb napok után néhány héttel voltak.

Bátorság kell ahhoz, hogy kitartsunk és folyamatosan befektessünk a viharos piacokon.

Biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távon kifizetődik.

Titkos milliomos befektetői klub. Rendezvények csak VIP meghívottaknak.

Top 5 részvény, amire érdemes odafigyelni a jelenlegi piacon

Luckin Coffee – LK – árfolyam: 4,39 USD

A Luckin Coffee több mint két tucat kínai város kávézó hálózatát működteti. Kioszk-stílusú „pickup bolti” (és viszonylag kis számú kávézó-stílusú hely) gyors kiszolgálására specializálódott hely. Frissen főzött kávét és egyéb italokat, valamint ételeket árusít.

SVB Financial – SIVB – árfolyam: 156,67 USD

Induló vállalkozások számára nyújt banki szolgáltatásokat, elsősorban a technológia, a tudomány és az egészségügy területén. Az induló vállalkozások gyakran kerülnek szembe az ideális projekt finanszírozó bank megtalálásának nehézségeivel. Az SVB Financial több mint 35 éves tapasztalattal rendelkezik ennek a csoportnak a kiszolgálásában, és megérti az induló vállalkozások üzleti fejlesztési életciklusát, lehetővé téve ezzel a csoporthoz való alkalmazkodást és annak kiszolgálását.

The Trade Desk – TTD – árfolyam: 200,00 USD

Egy kivételes üzleti lehetőség adódott beszállni ebbe a cégbe, a koronavírus által. A nem is olyan régen még 323 dolláros árfolyamon mozgó részvény értéke a napokban már csak 200 dollár körül mozog. Ez bőven a cég piaci értéke alatt van, így értékalapú befektetőként mindenképpen érdemes odafigyelni erre a célpontra.

Slack Technologies – WORK – árfolyam: 19,59 USD

A Slack olyan irodai kommunikációs technológiai platformot kínál, amely sok szervezetben nagyrészt felváltotta az e-maileket. A koronavírus újabb áldozata ez a részvény. Úgy véljük azonban, hogy a jelenlegi globális vírusveszély csak csekély hatással lesz a Slack tényleges üzleti tevékenységére. Valójában a Slack-ot még inkább használni fogják, amikor a munkavállalók karanténba kerülnek és otthonról kénytelenek dolgozni.

Zoom Video Communications – ZM – árfolyam: 107,47 USD

Ha van egy olyan társaság, amely valószínűleg profitál a COVID-19 koronavírus kitöréséből, akkor ez a cég a Zoom Video Communications. Ennek oka az, hogy megbízható és könnyen használható szoftvere lehetővé teszi az emberek szemtől szembeni interakcióját anélkül, hogy ténylegesen egymás jelenlétében lennének – ez egy megnyugtató gondolat. Ez a szolgáltatás a jelenlegi globális távoktatási és távkommunikációs életformában kifejezetten figyelemre méltó.

Esettanulmány: Amazon részvénybefektetés töretlen sikere.

Amennyiben tetszett a cikk, osztd meg, hogy mások is örömüket leljék benne!

ingyenes tananyag a pénzügyekről

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .