Íme 18 milliárdos, Európa 18 országából, és hogy miként lettek azok

Europa-millirardosai

Európa leggazdagabbjainak igencsak vegyes az összetétele. Némelyikük olyan szerencsés volt, hogy évszázados dinasztiák családjába született, és akad olyan is aki a szegénységből küzdötte fel magát a gazdagok közé.

Némely kelet-európai személy, a szovjetunió összeomlását követően szedte meg magát, egyesek a régi Skandináv gyárak által lettek sikeresek, és akad köztük olyan nyugat-európai, aki a királyi kapcsolatoknak köszönheti szerencséjét.

Az alábbiakat a Business Insider állította össze, a Forbes listája alapján a következők szerint: minden egyes európai tagállam leggazdagabbja került fel, vagyonuk szerint növekvő sorrendben.

Egyes országokban a Forbes nem készített listát, így ezen országokból nem kerültek fel személyek.

Ion Tiriac (Románia)— nettó vagyona 1 milliárd $

romanias-ion-tiriac-net-worth804000-1-billion.jpg(Wikimedia Commons / CC 3.0)

Románia leggazdagabbját „brassói buldózer”-nek is szokták nevezni. A visszavonult profi tenisz és jégkorong játékos, a kommunista Románia összeomlását követően alapozta meg vagyonát 1989-ben. Számos üzleti érdekeltséget szerzett a bankszektorban, a kiskereskedelemben és biztosítás területén.

Tatiana Casiraghi (Monaco) – nettó vagyona 2,3 milliárd $

Monaco leggazdagabb lakója a „sör örökösnő”. Casiraghi vagyona zömét örökölte a kései nagyapjától, majd milliárdokért eladta sörfőzdéjét Bajorországnak 2005-ben. Férjhez ment a hannoveri herceghez, aki 4. a sorban Monaco trónjáért.

Antti Herlin (Finnország) – nettó vagyona 3,6 milliárd $

Finnország leggazdagabb embere hihetetlen módon szerezte meg vagyonát, méghozzá mozgólépcső és lift üzletből. Ő Harald Herlin dédunokája, aki a 20-as években megvásárolta a KONE mérnöki vállalatot.

Dominika & Sebastian Kulczyk (Lengyelország) – nettó vagyon 3,6 milliárd $

polands-dominika-and-sebastian-kulczyk-net-worth-29-billion-36-billion.jpg(Wikimedia / CC 3.0)

A testvérpár édesapjuk vagyonán osztozik, aki 2015-ben meghalt. Ők kezelik apjuk befektetési és eszköz portfolióját 2014 óta.

Americo Amorim (Portugália) – nettó vagyona 4,6 milliárd $

Amorin milliárdjait vállalatával, a világ legnagyobb parafa cégével szerezte, amelyet még nagyapja hozott létre. Vannak üzemei Angolában, az egykori portugál gyarmaton és Európa szerte.

Albert Frere (Belgium) – nettó vagyona 4,6 milliárd $

Frere befektető, aki az acélból gazdagodott meg a 70-es években. Azóta más ágazatokban is érdekelt. Továbbá báró rangot is szerzett, melyet a belga király adott neki.

Odd Reitan (Norvégia) – nettó vagyona 8,5 milliárd $

norways-odd-reitan-net-worth-68-billion-85-billion.jpg(Wikipedia)

Norvégia legnagyobb szupermarket láncának, a REMA 1000-nek alapítója, mely élelmiszer kiskereskedelmi forgalmazásában tevékenykedik.  2012-ben írt egy könyvet, melyben azt vizualizálja, hogy ő Norvégia uralkodója.

Ernesto Bertarelli (Svájc) – nettó vagyona 8,5 milliárd $

A Serono eladásával megcsinálta a szerencséjét. A gyógyszeripari céget nagyapja alapította. A vagyonát és befektetéseit már nagyrészt a Waypoint Capital kezeli.

John Fredriksen (Ciprus) – nettó vagyona 8,5 milliárd $

Norvégia szülötte, és ottani viszonylatban a legtehetősebb ember. Ugyanakkor jelenleg ciprusi állampolgár, és egyike a világ legfontosabb olaj báróinak. Az Irán-Irak háború alatt olajszállítmányozásból hatalmas mennyiségű pénzre tett szert.

Charlene de Carvalho-Heineken (Hollandia) – nettó vagyona 9,3 milliárd $

Hollandia leggazdagabb embere a Heineken söripari cég örököse. Mai napig az igazgató tanács tagja. Nagyapja, Gerard Adriaan Heineken a 19. század végén keltette életre a társaságot.

Kjeld Kirk Kristiansen (Dánia) – nettó vagyona 12,7 milliárd $

gettyimages-52594860.jpg(CLAUS FISKER/AFP/Getty Images)

A Lego-nak köszönheti vagyonát. Ő az unokája Ole Kirk Christiansen-nek, aki megalapította a céget és mintegy 25 éven át igazgatta, egészen 2004-ig.

Sri and Gopi Hinduja (Nagy-Británia) – nettó vagyon 11,6 milliárd $

A pár az Egyesült Királyságban él. Az egyik fele a Hinduja cégcsoportot üzemelteti testvéreivel. A cég tulajdonában van az indiai autóipari gyártó, Ashok Leyland.

Dietrich Mateschitz (Ausztria) – nettó vagyona 15,8 milliárd $

austria.jpg(Clive Mason / Getty)

A Red Bull alapítója, aki a mai napig birtokolja a cég részvényeinek közel felét. Ha gondjaid vannak az oktatással, nem agyald túl – mondja Mateschitz, akinek 10 évébe telt befejezni az egyetemet.

Stefan Persson (Svédország) – nettó vagyona 20 milliárd $

A H&M hatalmas európai divatlánc legnagyobb részvényese. A céget apja, Erling Persson alapította, melyet jelenleg fia Karl-Johan Persson igazgat.

Georg Schaeffler (Németország) – nettó vagyona 20,1 milliárd $

A Schaeffler Group ipari gyártó cég tulajdonosa. Édesanyja is 20 %-ban tulajdonosa a birodalomnak, míg a maradék 80 % Georg részére termel hasznot. Gördülő csapágyakat gyártanak az autó- és repülőgép ipar számára.

Maria Franca Fissolo & Giovanni Ferrero (Olaszország) – nettó vagyon 24,9 milliárd $

Az elhunyt Michael Ferrero, édesipari vállalat alapítójának felesége, és fia. A cég a mai napig viseli nevüket és Giovanni a vezérigazgatója.

Liliane Bettencourt (Franciaország) – nettó vagyona 38,5 milliárd $

A Loreal nagy úrnője, aki nem mellesleg a leggazdagabb nő Európában. Ő és gyermekei 33%-ban tulajdonolják a kozmetikai óriást. A gyermekei most kezdik ízlelgetni az üzleti világot.

Amancio Ortega (Spanyolország) – nettó vagyona 71,1 milliárd $

Az Inditex divatcsoport megalapítója Ortega. Spanyol üzletmágnás, akinek a legismertebb divatlánca a Zara. Ő a második leggazdagabb ember a világon.

forrás: independent.co.uk

Nem tudod hová tedd az aranyat? Olvasd el!

Amennyiben tetszett a cikk, kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol a milliomos életérzést prezentáljuk!

2 hozzászólás

 1. paráznabillegető

  „…Az Irán-Iraq háború—„
  ez de fasza.

  Válasz
 2. paráznabillegető

  egyébként az albrecht család hol van?

  Válasz

Írj hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .